Archeologisch bureau voor
onderzoek en advies

Wist u wel dat de gemeente bij bouwplannen kan vragen om een rapport over archeologische resten? Dat doet zij omdat men graag willen weten of er archeologische resten in de bodem verwacht kunnen worden. Mocht dat het geval zijn, dan willen de gemeente graag weten of de werkzaamheden deze resten aan kunnen tasten. Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen bij u oproept. Wij van Laagland Archeologie beantwoorden graag uw vragen. Ook kunnen we indien nodig alles voor u regelen.

Laagland archeologie is een archeologisch advies- en onderzoeksbureau. Ons doel is praktische en kostenbesparende oplossingen, ten voordele van zowel de opdrachtgever als de archeologische resten in de bodem, te leveren. Dat doen we door heldere en doordachte adviezen te geven. Hieruit ontstaat maatwerk, dat exact aansluit bij uw bouwplannen. Ook voeren we indien nodig zelf archeologisch onderzoek uit. Dit altijd geheel volgens de landelijke, provinciale en gemeentelijke normen en richtlijnen. We kijken altijd samen naar de beste opties. Heeft u vragen? Bel gerust!

Ook voor booronderzoek
aan het juiste adres

Archeologisch booronderzoek is een snelle en goedkope manier om vast te stellen hoe groot de kans is dat er nog archeologische resten in de grond kunnen zitten. Met een handboor of guts wordt de bodemopbouw bewerkt en wordt de grond verspreid over het uitgezette gebied. Zo kunnen we de bodemopbouw goed onderzoeken en eventueel al een vindplaats opsporen, zodat we precies weten waar we de archeologische resten kunnen vinden. Meestal wordt een booronderzoek in combinatie met een bureauonderzoek uitgevoerd.

De eigen ontwikkelde software
bespaart tijd en geld

Lees meer

Recente projecten
en nieuws

blank

Archeologen graven naar stadspoort

Artikel van Tubantia: Stap voor stap wordt steeds meer duidelijk over de rijke historie van Oldenzaal. „Een complexe, archeologische puzzel”, vindt archeoloog Thomas Spitzers, die hoopt met de speurtocht naar de oude stadspoort aan de Deurningerstraat weer een stukje aan die puzzel toe te kunnen voegen. Lees meer.

blank

Puzzelstukjes Huis Berghorst

In het weiland naast de nieuwbouw in wijk De Berghorst in Enter wordt gegraven. Hopen zand liggen er. Dit is voor even het terrein van archeoloog Thomas Spitzers. Hier stond ooit Huis Berghorst. Voordat op dit terrein een deel van wijk De Berghorst verrijst, wil men eerst zoveel mogelijk te weten komen over Huis Berghorst. Lees meer.

blank

Landhuis de Berghorst te Enter (Ov.)

In het kader van de uitbreiding van de nieuwbouwwijk De Berghorst in het Overijsselse Enter heeft Laagland Archeologie van juni 2020 tot februari 2021 de overblijfselen opgegraven van het historische landhuis De Berghorst, waarnaar de wijk is vernoemd. Dit landhuis is in 1670 gebouwd en in 1818 grondig afgebroken. Lees meer.

blank

Middeleeuwse stadspoort in Oldenzaal

Met de herinrichting van het Singelpark op de voormalige vestinggordel rond de historische kern van Oldenzaal wil de gemeente Oldenzaal onder meer de zichtbaarheid van het verleden terugbrengen. Laagland Archeologie verzorgt de archeologische begeleiding van de herinrichtingswerkzaamheden. Lees meer.

Professioneel, gedreven
en een passie voor het vak